Image Alt

Blog

workshop berkensap

Berken sap is lekker om te drinken. Een volwassen boom levert dagelijks 1-1,5 liter berken sap.  
De beste tijd om berken sap af te tappen is voor in de lente, als er knopjes aan de takken van de berk komen. 
Er zijn verschillende methodes om het sap af te tappen zonder dat de boom er schade van ondervindt.

Methode 1: de kromme tak 
Snijd een levende tak schuin af. De tak moet zo dik zijn dat hij net in de veldfles gestoken kan worden. Maak een stuk touw stevig vast aan de hals van de veldfles, steek vervolgens de veldfles over de berkentak heen. Vervolgens bind je de veldfles stevig vast aan de tak. Heb je geen touw tot je beschikking zoek dan een stuk natuurlijk bindmateriaal zoals wilgenbast of sparrenwortels. Deze tak bind je vervolgens vast aan de berkenboom, let hierbij op dat de tak naar beneden buigt. Bij een berkenboom van gemiddelde dikte zal je veldfles na enige uren volledig gevuld zijn.

Methode 2: de V met de schors 
Je kunt ook een V in de schors van de berkenboom snijden, maar beschadig niet meer dan een kwart van de omtrek van de boom. Steek een stukje schors, of een blaadje in de zojuist gesneden V dit vormt een gootje. vervolgens plaats je een beker of een bakje onder het gootje om het berken sap in op te vangen. 

Methode 3: Het gat in de stam 
Boor een gat in een berkenboom, boor deze hoog genoeg zodat je er een pannetje of een mok onder kunt zetten. Boor het gat 2 tot 3 cm diep. Maak nu een gootje door een kort stukje tak in de lengte door te snijden en een van delen uit te hollen. Tik het gootje met de achterzijde van de bijl stevig in de boom. Hang een hengselkopje aan het gootje. Dek het hengselkopje af met een katoenen doek en zet deze vast met een touwtje, hiermee voorkom je dat er vuil in je beker komt. Na een dag is je drinkfles vol en klaar om te drinken. Het Berkensap kun je direct drinken en smaakt aangenaam lekker.Als je klaar bent snij je een stop om in het gat dicht te maken. Sla de stop in het gat en zaag het uitstekende uiteinde van de stop af. De sapstroom in de schors zal nu, rondom de stop, nieuwe aders vormen en de boom zal er verder geen schade van ondervinden.

Kalender word geladen......
Powered by Booking Calendar
-
Beschikbaar
 
-
Volgeboekt
 
-
In behandeling
·
 
-
Gedeeltelijk geboekt
To show CAPTCHA, please deactivate cache plugin or exclude this page from caching or disable CAPTCHA at WP Booking Calendar - Settings General page in Form Options section.

https://bushcraftne.nl/wp-content/uploads/2022/11/cropped-Autosticker-Bushcraft.png
Follow us on